Keresés

Dübörgő:
Hírek, beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
Fülvájó:
Hírek, beharangozók, ajánlók
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
Iskola a határon:
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
Korboncnok:
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
Nyelvöltögető:
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok, események
Hírek, ajánlók
Nyitott könyv:
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák
Interjúk, riportok
Hírek, események
Színes papiruszok:
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
Tarsoly:
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
Vizuális kultúra:
Film
Színház
Tánc
Képzőművészet
Papiruszportál:
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink

NAXOS lemezajánló

Készítette:
Tárhely


Nyitott könyv Kiadók ajánlatából


Apa, kezdődik! – A Móra Kiadó újdonságai a 6. Gyerekkönyvnapokon

Szerző: leho
2007. május 31. 9.34

 Ma kezdődik és június 4-éig tart a 78. Ünnepi Könyvhét és 6. Gyerekkönyvnapok. Mint a MKKE sajtótájékoztatóján elhangzott, bár a gyerekkönyvnapok még gyerekcipőben jár, idén nagyon sok új, kisebbeknek és nagyobbacskáknak, illetve az ifjúságnak szóló kötet jelenik meg. Május 29-én mutatta be a Móra Kiadó könyvheti újdonságait az érdeklődőknek. Az IBBY életműdíját nemrég megkapó G. Szabó Judit új pöttyös regényétől a Mesterdetektív sorozaton és a Bambi hangoskönyvváltozatán át Podmaniczky Szilárd mesetrilógiájának első kötetéig igen széles a választék.

Cs. Tóth János, a Móra Kiadó vezérigazgatója a Petőfi Irodalmi Múzeumban először az elmúlt és az idei esztendő eredményeiről és a kiadó 50. (57. az Ifjúsági Kiadó esetében) évfordulójáról beszélt. 2006-ban 130 művet jelentettek meg, és 620 ezer Móra-könyvet adtak el a forgalmazók. A részvényesek is elégedettek lehetnek, hiszen a forgalom mintegy 15 százalékkal nőtt.

Cs. Tóth János a PIM Lotz termében

Büszkeséggel tölti el, hogy számos díjat kaptak, Merényi Ágnes főszerkesztő az IBBY magyarországi szekciójának fordítói, G. Szabó Judit pedig életműdíját kapta, Zelk Zoltán Gólyavirág, gólyahír című könyve pedig (Damó István illusztrációival) a Szép Magyar Könyv 2006 egyik különdíját nyerte.
Majd szabadkozással folytatta: még nem volt olyan év, hogy újdonságaikat ne tudták volna  kézzel foghatóan bemutatni néhány nappal a könyvhét előtt. Most előfordult. A ludas egy Öveges József-kötet, Az élő fizika. A kiadó megvette az Öveges-életművet, s folyamatosan megjelentetnek majd belőle. Ám a művek mind képi, mind szövegbeli fel- és megújítást kívánnak, elég, ha az SI nemzetközi mértékegységrendszerre gondolunk. A Móra erősíteni szeretné az utóbbi időben nálunk kissé háttérbe szorult, ám Nyugaton nagyon népszerű ismeretterjesztő profilt, s mind magyar, mint Öveges, mind külföldi szerzők műveit tervezik megjelentetni.
Ilyen ismeretterjesztő kötet a Pápák krónikája, mely 266 pápát mutat be nagyon sok képpel (317, ebből 112 színes), mely iránt már most nagy az érdeklődés, az egyik internetes könyvforgalmazó előjegyzési listáján a 7. A kötet a Krónikák sorozatba illeszkedik, még ez évben követi majd a Fáraók, Fáraónők és Fáraónék, jövőre pedig a Római császárok „jönnek”. A Pápák nemzetközi együttműködés keretében valósult meg, több országbeli kiadó fogott össze, a képanyag közös, s a szöveget ki-ki a saját nyelvére ültette (Szlovéniában nyomták). 1945 óta az első kötet a katolikus egyházi vezetőkről, mely nem vatikáni, hanem „civil” kiadású; a brit szerzők, bízva alapos munkájukban, áldást is kérnek a kiadványra.


Folytatódik Kiss Attila Altináj című regénye, amely már túl van az utánnyomáson is, mégpedig a Medveszív kötettel. A szintén Sárkány Roland illusztrálta regény újra az ugor korba visz. A vezérigazgató megemlítette a szerző természethez való közeli viszonyát, hiszen jártak a tanyáján, megnézték állatait, s Kiss Attila bemutatta nekik íjásztudását is.


A Pöttyös könyvek sorozatban két vakációs regényt adott ki a Móra. Balázs Ágnes tollából folytatódik Lufi története (Lufi és a zűrös vakáció), s a szünidőhöz közeledve egy vándortábor igen aktuálisnak tűnik a fiatal olvasók számára. G. Szabó Judit A Madárijesztő-ház című új regényében a szerző  Merényi Ágnes jól ismert hőse, Anikó nyári vidéki kalandra indul, ám rejtélyes események igen izgalmassá teszik a vakációt.
Schmuck Ottó könyve, A kelyhesek titkos temploma szintén a nyárhoz kötődik, s a Tüskevár-alaptörténetre emlékeztetően Hangya Mátét Somoskőújfalura küldik, hogy megerősödjön. Közben azonban barátjával a husziták után kutatnak, hiszen a legenda szerint a falu közelében egy 15. századi templom rejtőzik. Az Ördög árkába jutva pedig megnyílik alattuk a föld…
Nyulász Péter mondókás könyve után (Zsubatta!) miazami című újabb kötetébe kitalálós versikéket írt négy témakörben: Természet, Ember és környezete, Közlekedés, Állatok.
Új sorozatot indított a kiadó Mesterdetektív címmel 8–12 éveseknek, a két új kötet címe: A három nyomozó és A szomszéd néni titokzatos eltűnése. Merényi Ágnes elmondta, hogy nem vérbeli/véres bűnügyi történetekről van szó, nyugodt szívvel ajánlja e korosztálynak.
A több műfajban is magát kipróbáló Podmaniczky Szilárd ezúttal meseregény-trilógiába kezdett, s főszereplője a kiadó egyik „totemállata”, egy mackó, melynek talányos nevet adott: Medve. Hőse nagyon szeret álmodozni, kicsit túlsúlyos, lusta és podmaniczkys.

Könyvheti fogódzó:
A Móra Kiadó a 101. standnál található
Június 2.
A Vörösmarty-szobor előtti színpadon:
17.00 A Móra Kiadó újdonságai

Vörösmarty tér


A Móra Kiadó 101. pavilonjánál
Június 1.
Június 2.
Június 3.
dedikáló szerzők
péntek
szombat
vasárnap
Balázs Ági
17 óra
16 óra
Boldizsár Ildikó
11 óra
G. Szabó Judit
16 óra
10 óra
Kiss Attila
15 óra
15 óra
Kiss Ottó
14 óra
Lackfi János
11 óra
13 óra
Marék Veronika
10 óra
14 óra
Nyulász Péter
17 óra
Podmaniczky Szilárd
16 óra
13 óra
Schmuck Ottó
17 óra
OLDALTÉRKÉP 

 Impresszum | Rólunk | Támogatóink | Partnereink | Médiaajánlat

 2006, Papiruszportál Kulturális Honlap